Kategorier
Artiklar

Smartboard, whiteboard och griffeltavla

En smartboard är precis som det hörs på namnet: smart. Den har så många fler funktioner än andra skrivtavlor. Därför är det lätt att förstå varför den blivit så populär i undervisningen.

Skrivtavlor genom tiderna är värd sitt alldeles egna kapitel i historieboken. Det är många år sedan griffeltavlan gjorde sitt uttåg ur undervisningens alla olika rum. Även whiteboards har verkat vara på väg åt samma håll. Länge har de sjungit på sista versen, även om de med nöd och näppe lyckats klamra sig fast, åtminstone till viss del. Fast en tavla man kan skriva på fyller verkligen en viktig funktion, men den tavlan bör idag såklart vara en smart sådan. Närmare bestämt en smartboard.

En smartboard kan så mycket mer

På griffeltavlan kunde man skriva. På whiteboarden kan man skriva och fästa lappar med magneter. Men med en smartboard kan man göra mycket mer än så. Det är en tavla som är interaktiv, vilket gör att eleverna kan bli mycket mer delaktiga i undervisningen. Tavlan underlättar även för läraren, såklart. Ett extra plus är att man slipper det där eviga letandet efter tavelsudden. Hittar man den inte, får man helt enkelt sudda med handen och så är man sedan alldeles svart, blå, röd eller grön på handflatan. Fast än värre var förstås att sudda griffeltavlan. Kritdammet var inte vidare uppskattat av någon.

Man skulle kunna jämföra en smartboard med en smart telefon, medan whiteboarden är en gammaldags icke-smart mobil. Griffeltavlan – ja, den är som en bakelittelefon.