Kategorier
Bostad

Hyra bostad Stockholm – vanliga frågor

Funderar du på att flytta till Stockholm? Du är långt ifrån ensam. Årligen så räknar man med att det flyttar in ungefär ett Skellefteå befolkningsmässigt till Stockholm och detta säger en hel del om huvudstadens attraktionskraft. Men, det belyser också de problem som finns. Du kommer snabbt bli varse att det stora problemet med Stockholm inte är att hitta ett jobb, att hitta studier eller att hitta roliga fritidsintressen och en massa kompisar: problemet ligger i att hitta en bostad.

Det är helt enkelt svårt att hyra bostad i Stockholm. Ser man till hyresrätter så finns det för få sådana för att möta de behov som kommer med en ständigt växande befolkning. År av passivt byggande där ma primärt fokuserat på bostadsrätter har satt sina spår och i kombination med massiva ombildningar så är hyresrätten idag lite av en udda fågel i Stockholm. Här ska man emellertid tillägga att det skett en förbättring under senare år och att fler och fler projekt initierats för att öka antalet bostäder inom denna boendeform. Det är på tiden.

Saknar man pengar för en insats till en bostadsrätt – vilket inte är konstigt med tanke på priserna! – så kommer man att få förlita sig på andrahandsmarknaden i Stockholm. Vi tänkte försöka ge en bättre bild av denna och vi gör detta genom att svara på några vanliga frågor:

Kan jag hyra en bostad i Stockholm på ett enklare sätt?

Ja, genom att registrera dig hos en seriös bostadsförmedlare så har du definitivt bättre möjligheter att hitta en lägenhet, ett attefallshus eller exempelvis en villa – eller ett rum i en sådan – att hyra. Det finns förmedlare som verkar för en både schysst och säker bostadsmarknad i Stockholm. Samtrygg är ett exempel på detta. Dagligen kommer det ut en massa spännande objekt och samtliga som registrerar är också noggrant kontrollerade och verifierade med bankid.

Vilka försäkringar behöver jag?

Du ska ha en egen hemförsäkring även om du hyr i andrahand – och ägaren ska också ha en sådan. Du bör även ha någon typ av tilläggsförsäkring som täcker exempelvis skador i trapphuset. Kolla med ditt försäkringsbolag innan!

Hur hittar jag en bostad att hyra i Stockholm?

Nämnda bostadsförmedling är ett bra tips vi kan ge, men i övrigt så gäller det att ha tentaklerna ute: se till att berätta för folk att du söker bostad. Använd sociala medier och lägg ut info om din situation där och se till att exempelvis kollegor, vänner och bekanta vet att du letar lägenhet. Ett annat tips är att vidga vyerna. Det riktiga Stockholm finns till mångt och mycket utanför tullarna. Och, det är heller inga problem att ta sig från punkt A till B. Kollektivtrafiken är riktigt bra och fungerar dygnet runt. I övrigt så kan man även ha lättare att hyra bostad om man kan tänka sig lite kortare kontrakt eller om man vill dela bostad med någon annan. En sak man snabbt lär sig är att man inte har råd att vara alltför kräsen!